Сад та город

Як правильно удобрювати вишні і черешні: поради для отримання багатого врожаю від весни до осені

Любите вишню і черешню – не забувайте їх удобрювати. На власному досвіді я переконався, що крона ягодами буде усипана тільки тоді, коли дерево отримує все необхідне йому харчування. У цій статті розповім, як це роблю це я. Вишні обожнюють сухі і легкі грунти і відмінно переносять посуху. Черешні більш примхливі – цю культуру треба вчасно поливати і обов’язково правильно підживлювати. Для підживлення цих рослин можна використовувати як комплексні мінеральні добрива, широко представлені на полицях спеціалізованих магазинів, так і органіку – перегній і перепрілий гній.

Як вносити мінеральні добрива

Тут слід відштовхуватися від складових добрива та рекомендацій виробника. Наприклад, азотні, викликають бурхливий ріст зелені, можна вносити з початку сезону і до середини липня. Потім вони будуть деревах скоріше на шкоду, ніж на користь. Вишню і черешню можна підгодовувати двома способами: під корінь і обприскуючи крону. Для кореневої добриво закладають в грунт, відступивши від стовбура близько півметра. Попередньо землю проливають водою. Добрива закладають граблями або вилами. Обприскувати дерева можна через пару років після посадки. Обробляють за допомогою обприскувача розчином і стовбур, і прикореневої коло.

Процедуру не слід робити вдень, особливо в сонячну погоду.

Підгодівля вишні і черешні всіх віків

Як і в багатьох культур, часто склад і кількість підгодівлі залежить від віку дерева. Молоді саджанці удобрюють зовсім небагато. У перший час вони задовольняються тим, що було внесено в лунку при посадці. Підгодовувати варто починати в той момент, коли стало очевидно, що пагони стали повільніше рости (приріст менше півметра за сезон), а листя покриваються плямами. Під почали плодоносити дерева зрідка вносять органічні добрива або суміші. Дають урожай примірники підживлюють раз на півтора-два місяці, а дерева старше 7 років – раз за сезон.

Не варто забувати і про місцевість і грунт, у якій росте культура. Ці фактори є визначальними.

Чим підживити вишню і черешню навесні

Будь-яка підживлення на початку сезону – це стартер, що допомагає рослинам вийти зі сплячки і почати активно рости. Якщо правильно внести добриво, буде бурхливе цвітіння і багато зав’язі. На самому початку весни, поки бруньки знаходяться в спокої, дерева обприскують бордоською рідиною. Розчин готують у такій пропорції: у 10 літрах води розчиняють по 0,3 кг мідного купоросу і негашеного вапна.

Потім готують розчин з 20 г сечовини на 10 літрів води. Молоді рослини до 4 років обприскують, більш дорослі дерева поливають. Під час цвітіння готують розчин з 1 літра коров’яку, 2 склянок золи і 10 літрів води. Під молоді дерева виливають одне відро розчину, від семи років – до трьох відер під рослину. Добре впливає на вишню і черешню янтарна кислота, вона покращує смакові якості плодів. Перед початком цвітіння крону обприскують водою, у відро якої додано 0,3 грама препарату. В серпні потрібно ще раз підживити кісточкові, але вже золою і суперфосфатом.

Цю процедуру я зазвичай поєдную з рясним поливом, адже як відомо, саме в цей час дерево закладає нирки на майбутній рік.

Чим підживити вишню і черешню восени

Восени варто подбати про ґрунті і додати сильні препарати, які навесні і влітку не вносять з-за негативного впливу на плід. Поєднують підгодівлю з осінньої обрізанням. До листопада в пристовбурні кола у молодих дерев я вношу по 50 грамів суперфосфату і 25 г сірчанокислого калію. Вишням і черешням старші дістається по 300-500 грамів суперфосфату і 100-180 грамів хлористого калію або деревної золи. Цих добрив, я вважаю, цілком вистачає, щоб дерева швидко рушили в зростання навесні і не хворіли грибковими захворюваннями. Нагадаю і про полив, без нього дерева погано перезимують, що позначиться на врожаї наступного року. Під кожну рослину я виливаю в середньому від 5 до 10 відер води. Я удобрюю дерева саме так, як розповів у статті. Можливо хтось користується іншими рецептами, але я так роблю не перший рік, і вишні з черешнями радують і станом крони, і рясними врожаями.