Кулінарія та їжа

Продукти, що містять вуглеводи для схуднення: повний список корисних та шкідливих варіантів для дієти

Повільна глюкоза (з низьким ГІ) – корисна. Їжте такі вуглеводи щодня, навіть сидячи на самій строгій дієті. Забудьте про підрахунок калорій! Дозволяйте собі «корисні» продукти без оглядки на калорійне наповнення.

Енергія для активності і бадьорості організму здорової людини завжди надходить з їжею. Більшу частину енергетичної потреби задовольняють харчові продукти, багаті на вуглеводи. Вуглеводи традиційно ділять на швидкі і повільні. Ще їх називають простими і складені (або комплексними). Схуднення відбувається, якщо виключити з свого раціону максимум простих «шкідливих» вуглеводів, залишивши в «хороші» вуглеводи.

Вуглеводи – це органічні сполуки вуглецю і води. Людський організм не буде функціонувати повноцінно без регулярної підживлення вуглеводами. Без надходження вуглеводів внутрішні органи не будуть здатні переробляти ні жири, ні білки і перестане функціонувати печінка – найважливіший орган для збагачення клітин крові потрібними речовинами.

Вуглеводи є головним постачальником їжі для розуму – глюкози для головного мозку.

Поділ на повільні/швидкі вуглеводи безпосередньо пов’язаний зі швидкістю їх розщеплення організмом і часом перетворення в живильне глюкозу. До речі, глюкоза як раз і є незамінним головним енергетичним джерелом для тіла.

Щоб виміряти швидкість руху автомобіля використовується показник пройденого кілометражу, поділеного на одиницю часу годину – кілометри в годину. Для позначення швидкості розщеплення глюкози введена не менш цікава величина виміру – глікемічний індекс.

  • бурий і кольоровий довгий рис
  • рис необроблений
  • хлібні вироби з борошна грубого помелу
  • локшина з цільнозернового борошна
  • всі види каш, за виключення манної
  • свіжі або заморожені кабачки
  • зелений шпинат і інша зелень з грядки
  • всі види капусти
  • кислі фрукти (свіжий ківі і грейпфрут, апельсин, а також зелене яблуко)
  • варена червона і зелена сочевиця
  • ше види сої
  • квасоля, боби
  • ячмінні каші
  • курага
  • сливи з персиками
  • стиглі авокадо
  • свіжий болгарський і чилі перець
  • цибуля всіх видів – ріпчаста жовтий, червоний, порей та інші
  • оброблені їстівні гриби
  • соковиті томати свіжі

Потрапляючи в організм з їжею, вони всмоктуються в стінки ШЛУНКОВО-кишкового тракту і повільно піднімають рівень цукру в крові. Глюкозних стрибків в організмі не відбувається, настрій і стан у людини залишається стабільним і рівним. Загалом, не хочете уславитися нервовим і метушливим людиною? Налаштуйте свій раціон в бік найкорисніших «повільні» вуглеводи.

Примітно, що перетравлення такого виду вуглеводів людина запускає з першого шматочка продукту, який потрапив у рот. Сприяє цьому спеціальний фермент, що виробляється людської слиною. Тому немає – стресам, так схудненню і умиротворення!

Як стає зрозуміло з пояснення дієвості вуглеводів з оглядкою на швидкість їх засвоєння, швидкі вуглеводи (або «смерть дієті») – це ті, що мають високий глікемічний індекс. Вони, звичайно, теж насичені поруч вітамінів, і мікроелементи в них є. Але користі від них куди менше, ніж у низькоіндекснихвуглеводах. Тому охочим схуднути кожен день їх собі дозволяти не рекомендується. До речі, цей вид вуглеводів включає нелюбимий дієтологами алкоголь у всіх його варіаціях.

Але якщо без «неправильних» вуглеводів ну ніяк не обійтися, то дозволяйте собі ласі десерти, апетитну випічку, розслаблення під келишок хоча б у форматі дуже рідкісного «свята». Пам’ятайте, більш часті поступки своїм «хочу і буду» більше завдають шкоди не ширини талії, а здоров’ю в цілому. Так, підшлункова залоза, що відповідає за виробництво і поставку інсуліну, починає працювати на межі своїх можливостей, варто перенавантажувати організм такої «неправильної» вуглеводної їжі. Як наслідок, в крові скаче цукор, з веселого на плаксивий змінюється настрій, мозок занурюється в зневіру, а стресовий стан та похмуре напруга не проходить навіть після «лікування» глазурованими шоколадом плюшками.

Стимуляцію серотоніном (гормону щастя) від споживання вуглеводних продуктів можна не доводити до абсурду, якщо прислухатися до порад лікарів. Піднімайте собі настрій (зрідка) наступними продуктами.

  • мед, прополіс, продукти життєдіяльності бджіл
  • свіжі і консервовані ананаси зацукровані
  • сушений ізюм
  • кавун
  • жовтий банан
  • цукрова диня
  • солодкі фініки
  • оладки, у тому числі покупні
  • крекери
  • солодкі палички з кукурудзяного борошна
  • пластівці кукурудзяні, у тому числі дитячі
  • швидкого приготування каші (вівсяні тощо)
  • картопля запечена в духовці або на вугіллі багаття
  • домашнє/швидкорозчинне пюре з картоплі
  • відварна морква
  • ріпа
  • всі види гарбузових плодів і десертів
  • рис білий
  • зерновий і білий хліб
  • печива
  • кускус, у тому числі з пшеничної крупи грубого помелу
  • манна каша
  • сухі готові продукти харчування (промислове виробництво у вже оброблені продукти додає вуглеводи в чистому вигляді – цукор/глюкозу, а також крохмаль).

Знання сила, а роздільне харчування – міць, впевнені натовпу чоловіків і жінок, досягли ідеальних показників на вагах завдяки системі роздільного харчування. Головне достоїнство роздільного харчування – відсутність жорстких заборон, а отже, і зривів. Творець системи – відомий в двадцятому столітті доктор Герберт Шелтон.

  • Виключіть з раціону будь-які цукру.
  • Забудьте про борошні і випічки з борошна вищого сорту.
  • Викиньте у відро для сміття всі покупні напівфабрикати.
  • Ні до чого енергетичні батончики для спортсменів, вони легко замінюються натуральними «правильними» вуглеводними продуктами.
  • Слідкуйте за рівнем в крові інсуліну. Його низький рівень запускає процес жиросжигания.
  • Вуглеводи – на сніданок, енергії, активності, спорту.
  • Якщо стоїть вибір, білки або вуглеводи на вечерю, беріть білки (рибка, сир, яйця). Так інсулін залишиться на своєму колишньому рівні (солодке адже немає), а процес схуднення буде тривати навіть уві сні!

Примітно, що під час роздільного харчування не доведеться намагатися перебороти постійне відчуття голоду. Ви будете харчуватися цілком звично і є стільки, скільки потрібно для насичення. Ви не будете відчувати стрибків настрою, бажання подрімати, дратівливості і втоми.