Садівникам

Мій виноград у жовтні: які заходи я проводжу в обов’язковому порядку

Жовтень – саме час для підготовки виноградника до зими і наступного сезону. По своєму досвіду знаю, що осінні агротехнічні процедури необхідні для рясного плодоношення виноградних лоз і захисту від морозів. Про те, які заходи по догляду за культурою необхідні і як правильно їх провести, розповідаю далі.

Передзимовий полив

Іноді у виноградарів виникає така проблема як вимерзання виноградних лоз. Це відбувається від недостатньої кількості вологи в тканинах рослини. Адже зимою, хоча культура і перебуває у стадії спокою, життєві процеси продовжуються, особливо у кореневій системі. Тому одним з важливих і обов’язкових заходів, які необхідно вжити у жовтні на винограднику, є вологозарядний полив. Особливо він важливий у тому випадку, якщо осінь була сухою або з невеликою кількістю опадів.

Щоб вода не розтікалася і надходила безпосередньо до коріння, я на відстані 1 м від штамба куща (саме на такому відстані знаходиться велика частина всмоктуючих коренів) вкопую трубки, в які ллю воду. Під кожний кущ виливаю від 50 до 80 л води. Якщо рослина стара, об’єм води збільшую. Такий заряд вологи захистить коріння від вимерзання та винограду допоможе легко пережити холодну пору року.

Передзимовий полив необхідний всім сортам культури, і технічним і столовим. Захід проводжу, коли листя вже опало, і температура повітря не піднімається вище позначки +10 градусів (приблизно за тиждень до укриття винограду від морозів).

Вологою, якій ви наситите виноград в жовтні, рослина буде користуватися весь наступний сезон. І навіть якщо літо буде спекотним та посушливим, ваш виноградник не стане страждати від дефіциту вологи.

Профілактичні обприскування

Ще при зборі врожаю уважно придивіться до стану рослин, є на них які-небудь ознаки хвороб або присутності шкідників. Але візуально можна не виявити їх знаходження, так як комахи і спори грибів можуть оселитися під сухою корою, в нирках або в грунті. Тому, щоб вони не поширювалися навесні, в жовтні я проводжу профілактичні обприскування. Оскільки виноград вже зібраний, можна сміливо застосовувати хімічні засоби.

Найдієвішим і економним способом боротьби з грибковими інфекціями вважаю обприскування з використанням мідного і залізного купоросу. Розчини готую наступним чином:

  1. В 0,5 л гарячої води (45-50 градусів) додаю 100 г порошку мідного купоросу. Суміш ретельно перемішуємо до повного розчинення кристалів і доливаю холодну воду до 10 л. Рослини обприскую за допомогою спеціального розпилювача.
  2. У 10 л води розчиняю 300 г порошку залізного купоросу (виходить 3 % розчин). Рясно обробляю гілки винограду і грунт навколо куща.

Обробка насаджень цими препаратами захистить ваш виноградник від таких небезпечних і поширених захворювань, як мілдью (несправжня борошниста роса) і оїдіум (борошниста роса). Залізний купорос допомагає також при антракнозі, бактеріального раку, плямистому некрозі. Крім того, він служить для рослини позакореневого підживлення, т. к. постачає його мікроелементами.

Від комах використовую препарат «Амістар» або ж вапно: 1 кг порошку гашу в 3 л води, потім розчин розводжу до 10 л. Обприскування та обробки проводжу в суху безвітряну погоду, щоб розчини добре висохли і ввібрали в рослину. Грунт між кущами глибоко перекопую, що сприяє загибелі личинок комах і спор грибків.

Внесення підгодівлі

Виноградні кущі вже з 3-річного віку (якщо вони були посаджені за всіма правилами з початковим внесенням добрив) потребують систематичних підгодівлі. Інакше вони будуть гірше розвиватися і з кожним роком давати все більш мізерні врожаї.

Напередодні зими, яка відплодоносила лоза стає ослабленою, так як багато сил пішло на дозрівання врожаю. У цей час їй особливо потрібні калій і фосфор (по 25 г кожної речовини на 10 л води). Калій зміцнює кореневу систему та імунітет до грибкових захворювань, при достатній кількості фосфору виноградні кущі легше переносять морози. Підживлюю рослини знову ж таки через вкопані в пристовбурних колах трубки. Можна використовувати в якості осінньої підгодівлі і деревну золу в сухому вигляді або в розчині (300 г речовини на 10 л води).

Один раз на три роки під дорослий кущ винограду вношу органіку: перепрілий коров’ячий гній або компост з розрахунку 10-12 кг на 1 кв. м.

Обрізка винограду

Обрізку проводжу через два тижні після скидання кущем листя (зазвичай в кінці жовтня). В цей час виноград переходить у стан спокою, і тут важливо все зробити вчасно.

Процедура обрізання, проведена занадто рано, може нашкодити рослині, так як коренева система і лоза можуть не встигнути запастися поживними речовинами, в результаті чого культура вимерзає. Запізніла обрізка теж згубна для винограду – після заморозків гілки стають крихкими і легко ушкодженими. Крім того, осіння обрізка не повинна бути щадною. Чим менше витрачається харчування на постачання лози, тим більше його залишиться в коренях.

В першу чергу я видаляю всі хворі, пошкоджені і засохлі гілки. Далі, виконуючи обрізку, залишаю виключно одревесневшую частина лози. Якщо на ній більше 10 нирок, укорочую її, залишаючи 8-10 нирок.

Правильна обрізка полягає у видаленні 85-90 % молодого приросту, що забезпечує рясний урожай у майбутньому сезоні. На дорослій рослині в загальній сумі повинно залишитися 70-90 вічок.

По закінченні процедури рослинні залишки відношу за межі ділянки і спалюю. А обрізані пагони пов’язую в пучки і за допомогою металевих дуг пригибаю до землі.

Укриття на зиму

Отже, основна частина заходів з підготовки виноградних кущів до зимівлі проведена, залишається тільки забезпечити їх захист від морозів. Після того як температура повітря опуститься до -5 градусів протримається кілька днів на цій позначці, можна приступати до спорудження укриття.

Зігнуту після обрізки лозу я прикриваю шаром (30-40 см) сухого листя. Можна використовувати очерет, ялинові лапи або солому. Зверху натягую агроволокно, краю закріплюю, щоб вітри не рознесли укриття. З торців споруди залишаю невеликі отвори для доступу свіжого повітря, інакше під укриттям буде збиратися конденсат, що призведе до випрівання виноградної лози.

Деякі виноградарі укладають лози в заздалегідь викопані траншеї глибиною близько 20 см, після чого присипають шаром землі, потім накривають спанбондом. Інші над кущами встановлюють дерев’яні ящики і засипають сухим листям.

Якщо морозостійкі сорти, а зими у вашому регіоні не надто суворі, то посадки можна не вкривати.

Як бачите, у жовтні виноградник дійсно потребує вашої турботи, щоб в наступному сезоні порадувати рясним урожаєм смачних ягід.