Чи варто озонувати продукти харчування: переваги, ризики та доцільність використання озонаторів у побуті
Виправдано озонування м’яса перед безпосереднім приготуванням може бути, якщо ви живете в умовах епідемії. Може бути виправдано, у випадку, якщо у вас вкрай забруднене регіон. Ви споживаєте м’ясо місцевого виробництва, спостерігаючи зміг кілька разів на тиждень. Така ситуація, наприклад, у багатьох містах Китаю. Жахлива екологічна ситуація через промислових викидів, там підсумовується з особливостями ринку, який вимагає великих обсягів продукції. І він, багато в чому, існує завдяки серйозному втручанню хіміків в грунт, воду і життя самих тварин. Але потрібно сказати, що і там – люди цілком собі обходяться без озонаторів. Може бути виправдано, якщо у вас бідний, антисанітарний регіон, що, наприклад, може бути справедливо для Індії, Пакистану, Філіппін, Єгипту. Тут хвилювання може поширюватися в більшій мірі, не на якість м’яса, а на його контакт з паразитами і комахами, які є переносниками інфекцій.
І слід додати, що озонуючи м’ясо, овочі/фрукти із “забрудненого регіону” або наповнені промисловою хімією, – ви можете убезпечити собі, тільки у випадку, якщо озон не вступає у хім. реакцію з конкретними речовинами, якими “багатий” ваш продукт. В іншому випадку, ви можете зробити його навіть більш небезпечним, токсичним і отруйним. Наприклад, якщо ваш продукт містить фториди і проміди, то їх зустріч з озоном усередині такого продукту згенерує тригалометани, які являють собою небезпечні яди:
І це лише приклад. І такі відрування з використанням озонатора для продуктів,-вже були! ! Тому, якщо ви живете в Росії, Білорусії, Україні, решті Європи чи Сполучених Штатах, знайте, що в наших країнах цілком відповідально відбувається виробництво м’ясних продуктів і продуктів сільського господарства, та їх термічної обробки буде достатньо для прийому в їжу. У кращому разі використовуючи озонатор – питання саме хімічної чистоти у продукті ви не вирішите. М’ясо, наприклад, позбутися кольору через окислення пігментів, позбутися смаку і запаху через окислення фенільних сполук. У найгіршому,-можете собі нашкодити.
Переваги в порівнянні з іншими дезінфікуючими засобами
- Використання озону дозволяє знизити експлуатаційні витрати. Потрібно менше часу, ніж хлор.
- Озон може бути проведений на місці.
- Озон є одним з найактивніших, легко доступним окислювачем, що набагато більш ефективно, ніж традиційно використовувані реагенти.
- Озон швидко розкладається на кисень, не залишаючи слідів.
- Реакції не виробляє токсичні сполуки.
- Озон реагує швидко і ефективно на віруси і бактерії.
Застосування озону в промисловості
- Відбілювання паперу та целюлози
- Вода у пляшках / Індустрія напоїв (стерилізація тари)
- Очищення води і стічних вод
- Холодильні установки
- Зоопарки і акваріуми (санітарна дезінфекція акваріума, чистка води)
- Фармацевтична промисловість (дезінфекція та стерилізація промислового обладнання)
- Харчова промисловість (дезінфекція обладнання, а в деяких випадках і самих продуктів)
- Ландшафтна архітектура (фонтани, ставки, водоспади)
- Текстильна індустрія (видалення кольору)
- Контейнери і продовольчі резервуари (стерилізація)
- Комерційні автомийки
- Басейни та СПА і так далі.
Чи варто купувати озонатор для домашнього використання?
Ця річ не буде зайвою в домашньому господарстві, щоб застосовувати її для очищення повітря і позбавлення приміщень або предметів від запахів. Що стосується води. Якщо не брати в розрахунок адептів аква-культури і любителів рибок, які набувають озонатор для чистоти води в акваріумі, озвучу моя особиста думка. Якщо вода у вашому будинку настільки сильно забруднена, що проходячи через фільтр з водопроводу, після кип’ятіння, потребує попередньої очищення/обробці – зосередьтеся на переїзді, а не на озонатори. Проте, я розумію, що комусь може бути недостатньо тієї чистоти води, яка мені здасться прийнятною. Тут я вас не зможу відмовити,- купуйте і користуйтеся.
Що стосується продуктів, моя особиста думка, купувати чи озонатор для знезараження їжі – однозначно ні. Якщо ви не живете в хімічно забрудненому регіоні, регіоні з вкрай низькою санітарією, або в умовах епідемії-це невиправдана витрата: грошей, часу, сил.