Кулінарія

Які продукти є кислотними або лужними

Більшу частину сучасного харчування займають напівфабрикати, м’ясо, молочні продукти, солодке. Багато вживається кави і алкоголю. Не ігноруємо перекусити фаст-фудом.

З іншого боку, протизапальну харчування повинно включати овочів і фруктів. Саме вони за своєю природою є лужними.

Кислі фрукти, наприклад, лимони, багато хто вважає, що підвищують кислотність. Насправді в процесі метаболізму вони створюють лужне середовище.

Джерело: https://www. google. ru/imgres

Тому важливо враховувати, які продукти є кислими або лужними після метаболізму. Тобто після перетравлення в шлунку.

Цукор і штучні підсолоджувачі є дуже кислою їжею. Це є однією з причин обмеження солодощів.

Більшість продуктів мають рН від 2 до 9. Ось список деяких.

Високо кислотні продукти

Лимонний сік;

Оцет (ph 2);

Газовані напої;

Енергетичні напої;

Газована вода.

рН подібних напоїв в середньому дорівнює 3.

Середньої кислотності

Алкоголь;

Кави;

Чорний чай;

Сир;

Молоко;

Йогурт;

Дистильована вода;

Шоколад;

Смажені горіхи;

Яловичина;

Свинина;

Пшениця;

Паста (макаронні вироби);

Випічка;

Хліб;

Крекери.

Їх значення рН знаходиться в межах від 4 до 5.

Низькій кислотності

Яйця;

Риба;

Боби;

Фруктові соки;

Кокос;

Коричневий рис;

Соєве молоко;

Лосось;

Овесянка;

Варений шпинат.

Їх рН 6.

Нейтральні

Водопровідна вода;

Джерельна вода;

Річкова вода;

Морська вода.

pH води становить 7.

Джерело: https://www. google. ru/imgres

З низькою лужністю

Яблука;

Мигдаль;

Помідори;

Гриби;

Оливки;

Ананаси;

Дикий рис;

Полуниця;

Банани;

Вишня.

У цих продуктів pH 8.

Середня лужність

Авокадо;

Салат;

Селера;

Горох;

Солодкий картопля;

Чорниця;

Груші;

Виноград;

Ківі;

Буряк;

Диня;

Манго;

Папайя.

pH дорівнює 9.

Сильно лужні

Шпинат;

Брокколі;

Артишоки;

Капуста білокачанна;

Брюссельська капуста;

Кольорова капуста;

Огірки;

Лимони;

Лайм;

Морква;

Морські водорості;

Спаржа;

Листова капуста (наприклад, ромен),

Цибуля.

pH цих овочевих культур становить 10.

Кислотно-лужний баланс організму людини повинен перебувати на злегка лужний стороні від нейтрального (рН 7,4). Але все ж потрібно пам’ятати, що харчування має бути збалансованим. Не можна складати дієту тільки з лужних продуктів.

В наслідок чого лужне середовище в організмі може бути підвищена. Це також надає несприятливу дію на здоров’я. Підвищення лужності називається алкалоз на відміну від ацидозу (підвищеної кислотності).

Збалансованість означає, що харчування присутні продукти з різних категорій. Але все ж таки більше в бік лужних.

Як нейтралізувати надлишок кислоти

До певного моменту організм сам справляється з підвищеною кислотністю. Основними органами, які беруть участь у виведенні кислоти, є:

Печінка;

Легкі;

Нирки;

Шкіра.

Через шкіру вона виходить з потом. Але інтенсивніше працюють нирки.

Цікаво, сильний неприємний запах поту може бути ознакою занадто великий кислотності. Перехід на низкокислотное харчування може допомогти нейтралізувати рН організму.

Увага! Стаття носить інформаційний характер.

Не забудьте проконсультуватися з лікарем або відповідним фахівцем.

Читайте по темі:

Підписуйтесь щоб не пропустити свіжі новини!

Сподобалася стаття, ставте лайк та діліться друзям!