Рослини

Чи є декоративний лук? Спойлер: так, можна, тільки обережно

Цей матеріал із серії і на стару проруха)) От у вас бувають такі речі, які ви робите не замислюючись, тому що так бабуся сказала або свекруха, чи просто у вашій місцевості всі так роблять?

Я звичайно в своєму саду критично ставлюся до чужого досвіду, пробую різні підходи і вибираю оптимальний, тому що добре знаю, що немає двох однакових садів, навіть, якщо вони розташовані поряд

Різною може виявитися грунт і найголовніше, спосіб її підготовки і обробки, рівень інсоляції, мікроклімат і водні умови, вирощуються різні рослини, тому і підходи завжди потрібні індивідуальні

А ось у випадку з цибулею моє критичне мислення не спрацювало. У нас в саду завжди росли луки для їжі і луки для краси. І це були різні луки!

Я навіть ніколи не думала, що декоративні луки можна їсти! А що мій улюблений весняний слизун теж вирощують як декоративний! Так, я пам’ятаю, ще моя бабуся казала, що симпатичний шніт-цибулю або який-небудь батун їдять тільки до цвітіння.

Але зараз з’явилося стільки різних декоративних луків, що тільки з них одних можна організувати цілий квітковий конвеєр!

Правда, потрібно пам’ятати, що листя цибулі відмирають через деякий час після цвітіння, а часто навіть до нього жовтіють і негарно повисають, і їх доведеться якось приховувати

Ще один важливий момент, якщо ви не викопуєте цибулю для просушування, то й сусіди у нього повинні бути досить посухостійкі. При постійному поливі цибулина не дозріє як слід, а може навіть і згнити.

Вимоги до цибулі вологості, як і в інших цибулинних, дуже змінюються протягом сезону. Навесні вони легко переносять деякий зволоження, навіть раді йому, а потім потребують обов’язкової просушуванні

Так можна їсти цих модних красенів? Як правило, так. Але з оглядкою

Наприклад, листя з’являється їстівні у всіх луків, але тільки до моменту цвітіння. А найчастіше, тільки 2-3 тижні після відростання. До того моменту, коли цибуля зацвіте, листя стануть жорсткими і втратять смак. А черемша або цибуля переможний чи ведмежий, наприклад, стає не тільки жорстким, але і гірким

При цьому цибулю на їжу і для цвітіння краще все-таки садити в різних місцях. Той же шніт і слизун, які можуть використовуватися і як овочеві і як декоративні рослини для їжі садять в трохи більш вологому місці, а для гарного цвітіння, у більш сухому і сонячному

Кореневищні луки, ті, у яких цибулину замінюють потовщені кореневища, наприклад, шніт або старіючий, легше переносять втрату декількох листів. Їх можна обрізати до цвітіння, і вони відростуть заново і зацвітуть пізніше

А це все той же самосійний анзур. Якби ви знали, як він мені набрид, поки росло і не цвіло. Доводилося терпіти полузасохший силос. Тепер я розумна. Обрізаю квітконоси і сію в шкілку

Луки ж, у яких справжня цибулина, досить сильно послабляються, якщо видаляти листя до моменту засихання. Листя потрібні їм для того, щоб цибулина накопичила достатню кількість поживних речовин для цвітіння наступного року. Так що, якщо ви хочете насамперед мати цибулю в якості декоративного рослини, то листя краще не чіпати зовсім

Тим більше, що багато луки не тільки смачні, а й дуже корисні. Ті ж анзури при відростанні мають в 4 рази більше вітаміну С, ніж звичайний ріпчаста цибуля. Та ще й оригінальний, трохи часниковий смак.